Pentru a obţine o imagine mărită, faceţi "click" pe butonul dreapta al mouse-lui pe oricare imagine şi apoi alegeţi obţiunea: "deschide legătura în filă nouă"...

Vasile DOROŞ, cu recunoştinţă pentru Maestru


Doctorul Valeriu Neaga
idolul existenţei mele de maximafil.
Scriind despre amintirile care îl privesc pe dr. Valeriu Neaga eşti onorat dar, ai şi sentimentul că ai fost un norocos al soartei să-l fi cunoscut, uneori în imprejurări speciale, pe cel mai mare maximafilist român din toate timpurile. Câteva episoade marchează în fapt o linie constantă raportată la legăturile mele cu Dr. Valeriu Neaga. 
Bacău , 14 noiembrie 1976. La Casa de Cultură a Sindicatelor avea loc o expoziţie omagială organizată de filateliştii băcăuani. Se aniversau 25 de ani de la prima expoziţie filatelică din judeţul Bacău, dedicată şi Zilei mărcii postale. Preşedintele filialei Bacău a A.F.R. era col. Arghir Ioan. Intre cei 55 de expozanti, am participat cu un exponat de maximafilie intitulat “Fauna pe glob”.   Devenisem membru al AFR încă din 1972 dar, această expozitie a însemnat debutul meu ca expozant cu o colecţie de maximafilie. In mulţimea de lume prezentă la expoziţie l-am remarcat pe doctorul Valeriu Neaga, venit la Bacău pentru a onora evenimentul. Era în fapt o manifestare filatelică omagială care îi amintea de începuturile sale maximafile la Bacău. Acum era deja un titan al maximafiliei mondiale.   N-am îndrăznit să-l abordez personal. S-a oprit la exponatul meu, a pus unele întrebări şi am dat nişte răspunsuri care i-au scos un zâmbet ce părea a fi admirativ. După vernisaj, un grup de mari filatelişti băcăuani il ivită pe Dr. Neaga la un restaurant aflat in vecinătatea expoziţiei.  Spre surprinderea mea, la un moment dat, dr. Neaga se apropie de mine şi îmi spune : “nu vii şi Dumneta cu noi”?.
Începutul expoziţional la Bacău
a maximafilistului Vasile Doroş
Aşa se face că mă aflam în compania mai marilor filatelei băcăuane: Petre Huică, Gheorghe Galben, Valeriu Zamfirescu, Constantin Hanu,  Hary Rottman, Vasile Aramă şi alţii. Eram mai tânăr ca vârstă decât cei prezenţi şi începător într-ale maximafiliei. Discuţiile erau patronate, cum era şi firesc, de dr.Neaga. M-a uimit modul în care îi privea pe interlocutori, calmul şi maniera extrem de civilizată în care li se adresa şi fineţea, modestia cu care îşi promova ideile despre ceeace reprezenta maximafilia în acea etapă şi cum vedea EL viitorul fenomenului maximafil ca dezvoltare şi calitate. Mi-am exprimat şi eu anumite opinii şi deziderate, cu o anumită reţinere şi decenţă, dată fiind postura mea de debutant în domeniu. In mod spontan Dr.Neaga m-a intreabat: “Dumneata de unde ai învăţat maximafilie”? Din studiul literaturii maximafile, i-am răspuns eu. Literatura de specialitate, atât cât exista la acea dată în almanahuri filatelice, în revista “Filatelia” şi în cataloagele unor expoziţii filatelice. Dar cine scriseseră acele articole? In mare parte dr.Neaga precum şi alţi corifei din generaţia sa, formaţi sub îndrumarea şi entuziasmul său. Intrebarea doctorului Neaga a sunat pentru mine ca o apreciere, ca o confirmare că ştiam deja ceva maximafilie. Este evident că o încurajare venită pentru un debutant de la Bacău din partea unei personalităţi din domeniu, de certă valoare pe plan naţional şi internaţional, a însemnat o serioasă  motivaţie de a mă înscrie definitiv pe tărâmul maximafiliei expoziţionale.
 

Botoşani, 19-24 iunie 1984, Expoziţie Republicană de Maximafilie. O reuşită expoziţie organizată de către botoşeneni sub coordonarea dr. Costică Dămăceanu şi Vasile Arnăutu, maximafilişti cu renume la nivel naţional. Impresionant de mulţi expozanţi şi multă lume venită din toată ţara. Eram membru în juriul care-l avea ca preşedinte pe reputatul maximafilist col. dr. Tănase Daniliuc, preşedintele Filialei AFR Iaşi. Ca
Elita maximafiliei româneşti în anul 1986
întotdeauna, dr.Valeriu Neaga onora expoziţia cu prezenţa sa. Eram cazaţi la un mare hotel din localitate. In toiul unei atmosfere de destindere dr. Neaga mă invită în camera sa la un ”pahar de vorbă”. Discuţiile au pornit ca un schimb de opinii asupra reuşitei expoziţiei dar au căpătat treptat un caracter mai personal şi au durat mai bine de o oră. Simţea nevoia unor clarificări cu privire la impedimentele ce apăreau cu ocazia unor deplasări ale sale la expoziţiile internaţionale. S-a dovedit mai tarziu că discuţia avută i-a fost de folos. In acele momente de confesiune şi schimburi respectoase de opinii, cineva bate la uşă. Dr. Neaga il invită să intre. Era tânărul maximafilist Florin Frăsineanu din Timişoara. Cu un pachet de cărţi maxime cu tema aviaţie îi adresează dr. Neaga rugămintea să-şi spună părerea despre calitatea lor şi cum să-şi organizeze exponatul. Cu o eleganţă deosebită dr. Neaga îi spune că ar dori să le văd eu mai întâi. Erau circa două sute de CM. A durat ceva timp să fac o apreciere mai rapidă sau mai în detaliu a fiecărei CM şi în final a modului de structurare a unui viitor exponat. In timp ce dr. Neaga îmi urmarea opiniile personale, cu un calm desavârşit, fără nici o intervenţie în discuţii, Frăsineanu ardea de nerăbdare să termin mai repede ce am de spus. In final Frăsineanu îi spune doctorului Neaga, într-o notă de maximă condescendenţă: “Domnule Doctor, eu am venit de la Timişoara până la Botoşani, străbătând ţara pe o diagonală a ei pentru a vă cere sfaturile Dvs…” şi nu a mai continuat. O frază memorabilă, ce nu o voi uita niciodată. Dr. Neaga îi răspunde cu o voce calmă şi atitudine părintească: “Dragul meu, mai mult decât ţi-a spus Domnul Doroş nu văd ce aş mai putea adăuga.” I-a făcut totuşi câteva precizări mai ales cu privire la planul şi dezvoltarea subiectului în exponatul ce şi-l dorea. Am rămas cu un sentiment de vinovăţie faţă de Florin Frăsineanu pentru că nu putuse beneficia mai mult de sfaturile directe ale Dr.Neaga. Am devenit buni prieteni chiar şi în relaţiile de familie, fapt care a atenuat sentimental meu de culpabilitate. După plecarea colegului Frăsineanu din cameră dr.Neaga nu a mai făcut niciun comentariu. Am înţeles însă că fusesem supus unui test de cunoştinţe maximafile, fără să fi perceput din timp acest lucru, când dr.Neaga îmi spune: ”aţi evoluat mult de la prima noastră întâlnire la Bacău”. Era un mod aparte prin care dr. Neaga ştia să-şi observe urmaşii şi să-i încurajeze fără a crea rolurile profesorului şi învăţăcelului. Era arta sa, inegalabilă, de a te face pe tine să înţelegi că drumul spre succes este o dorinţă a maestrului. Şi această dorin-ş îţi dădea forţa şi satrisfacţia de a o împlini.
F.I.P. - la nivel înalt
de la dreapta: J. Wolff-preşedinte FIP, V.Doroş-membru comisia MX, 
N. Rangos-preşedinte comisia MX a FIP
Corbeil-Essonnes 2005. Un oraş  lângă Paris, gazdă a expoziţiei  “MAXIFRANCE 2005”- Campionatul European de Maximafile, (23–25 septembrie 2005) organizată de “Les Maximaphiles Français”. Au fost expuse colectii de maximafilie din Franta, Austria, Belgia, Cipru, Germania, Grecia, Elvetia, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia, Romania, Slovacia, Spania si Hong Kong (Cour d’Honneur). Din Romania au avut exponate dr. Daniliuc Ioan, ing. Coriolan Chiricheş şi subsemnatul (Cour d’Honneur). Am avut şi prima lansare a lucrării ”George Enescu în constelaţia muzici universale”. La dineul oferit de Primărie, în sala de festivităţi a orasului, ne-am aflat printre invitaţi , inclusiv Claudiu, fiul meu şi nora Cristina. Erau prezente notabilităţi ale oraşului şi numeroşi maximafilişti din ţările participante. Intr-un moment bine ales, doamna Anny Boyard, preşedinta asociaţiei “Les Maximaphiles Francais” a prezentat ţările participante la expozitie şi a mulţumit reprezentanţilor acestora. Când a ajuns cu prezentarea la România, a subliniat în mod deosebit participarea delegaţiei noastre, făcându-ne cunoscut, ca o exceptie, numele fiecăruia. Aplauze călduroase. Domnia sa, a ţinut să evoce personalitatea doctorului Valeriu Neaga şi aportul său la dezvoltarea maximafiliei mondiale. Trecuseră doi ani de la trecerea sa la cele veşnice dar, mulţi dintre maximafiliştii prezenţi la festivitate îl cunoscuseră îndeaproape. A fost un moment emoţionant pentru întreaga audienţă iar eu am simţit într-un mod cu totul aparte mândria de a fi român. Eram nişte români respectaţi  într-o lume civilizată, departe de bălăcareala dâmboviţeană, undeva unde bogăţia spirituală era măsura valorii umane. Numele României era asimilat în acele împrejurari expoziţionale cu numele dr.Valeriu Neaga, iar noi eram prezentaţi ca urmaşii lui în ale maximafiliei. Constatam pe viu, o recunoaştere binemeritată pe care dr.Valeriu Neaga o avea pe plan internaţional. In anii ce au urmat , noi maximafiliştii români am făcut ceeace a stat în puterile şi priceperea noastră să cinstim memoria celui care a fost deschizător de drumuri şi constructor de idei şi fapte măreţe. Expoziţiile naţionale de la Bacău, cu participare internaţională, ”Expomax Bacău 600” din anul 2008 si Expomax “Artă şi Religie” din 2010 au însemnat un modest omagiu adus de către maximafiliştii români doctorului Valeriu Neaga în faţa pasionaţilor de frumos din România şi a personalităţilor maximafiliei europene care ne-au onorat cu prezenţa la aceste manifestări.
Sibiu, capitala cultural europeana 2007, Expoziţia bilaterală România–Luxembourg.  La 13 octombrie a celui an, un grup de maximafilişti români semnau “actul de naştere” -Statutul-  Societăţii Române de Maximafilie ”Dr. Valeriu Neaga”, legiferat în acelaşi an  la Judecătoria Bacău, unde îşi are sediul social, loc stabilit cu voinţa expresă a urmaşilor dr. Valeriu Neaga. Era prima asociaţie de maximafilie din lume, şi până în prezent singura, care poartă numele unui maximafilist de renume, venerat în universul maximafiliei şi filateliei mondiale. La evenimentul de la Sibiu era prezent şi domnul Joseph  Wolff, la acea dată preşedintele Federaţiei Internaţionale de Filatelie (F.I.P.). Domnia sa a evocat personalitatea doctorului Valeriu Neaga pe care l-a cunoscut personal şi în a cărui epocă de glorie se forma ca maximafilist, pe atunci tânărul, Joseph Wolff. Prin faptul că eu deveneam preşedinte fondator al Societăţii nou înfiinţate, alături de inimoşi colegi maximafilişti din toată ţara, se împlinea dorinţa de  recunoştinţă pentru ceeace doctorul Valeriu Neaga făcuse pentru mine, pe parcursul meu maximafil.
General de brigadă (r) Vasile Doroş
------------------------------------------------------------ 
CONSEMNARE ÎN
"ENCICLOPEDIA JUDEŢULUI BACĂU" 
Pasiune, la biroul de lucru...
DOROŞ Vasile, militar de profesie - general de brigadă (r.), jurist, născut la 12 ian.1942 în Comăneşti, jud. Bacău.
Studii: şcoala profesională din Borzeşti-Bacău, liceul seral la Comăneşti. Şcoala de ofiţeri de informaţii la Bucureşti (1964-1967) în paralel cu Facultatea de Drept la Bucureşti şi Iaşi; şef de promoţie. Licenţa (1970) şi masteratul (1978) în drept internaţional la Universitatea A.I.Cuza din Iaşi. Intre 1970-1973 a urmat cursuri de limba franceză şi italiană.
Carieră: în anul 1967 şi-a început activitatea la Bacău, devenind expert în probleme de contraspionaj, antiterorism şi analiză-sinteză. In anul 1980 este scos din "rezerva de cadre" sub falsa motivaţie a existenţe unor rude în Occident. După Revoluţia din 1989 a fost numit şeful Secţiei de informaţii Bacău a S.R.I. (1991-1998). Spirit novator, analitic şi echilibrat, excelent organizator, a creat o nouă instituţie de informaţii la Bacău pe baze democratice, prin promovarea tinerilor, formarea ofiţerilor nou încadraţi, fapt apreciat pozitiv de societatea civilă şi mass-media băcăuană. In 14 iunie 1990 s-a implicat, pe propriul risc, în prevenirea unei mineriade la Bacău, preconizată de minerii din Comăneşti. In anul 1994 Asociaţia "23 Decembrie" Bacău i-a acordat "Diploma în semn de preţuire pentru implicare directă în Victoria Revoluţiei Române - Decembrie 1989". In anul 1995 a fost decorat cu Ordinul "Meritul Militar clasa I" iar în anul 2000 a fost avansat la gradul de General de brigadă (r).
Contribuţii culturale: pasiunea pentru literatură şi lecturi pe teme de istorie, pictură şi muzică, îşi găseşte materializarea în filatelie, expunând în România, Ungaria, Franţa, italia, Austria, Spania, Rusia, Turcia şi la sediul UNESCO din Paris colecţii filatelice apreciate cu medalii de rang înalt. In anul 2005 a publicat ampla lucrare bilingvă "George Enescu în constelaţia muzicii universale" desemnată de către juriul Târgului Internaţional de Carte Românească de la Iaşi drept "Cartea anului 2005" (premiul I) şi nominalizată de Academia Română precum şi de Academia Mondială de Filatelie. A publicat articole consacrate lui George Enescu în reviste din România, Franţa, italia şi Luxembourg. In anul 2006 Filarmonica "Mihail Jora" din Bacău i-a acordat "Diploma de onoare în semn de preţuire pentu contribuţia adusă la susţinerea şi afirmarea valorilor muzicale". Este membru activ al unor renumite asociaţii filatelice din Franţa, Italia şi Germania, membru fondator al Academiei Mondiale de Filatelie, preşedinte fondator al "Societăţii Române de Maximafilie Dr.Valeriu Neaga" cu sediul în Bacău şi reprezentant al României la Federaţia Internaţională de Filatelie.
------------------------------------------------------------------ 
  CURRICULUM VITAE FILATELIC 
Responsabilităţi filatelice

·           Filatelist in Federatia Filatelica Romana (FFR) din 1972,
·           Membru de Onoare a FFR – din 18.02.2012,
·           Membru in Comitetul director al Asociaţiei filatelice “Grigore Pascu” din Bacău,
·           Membru al Asociaţiei Italiene de Maximafilie (A I M),
·           Membru al Asociatiei germane “Motivegruppe Musik – c.V.” – Berlin,
·           Membru  fondator al  Asociaţiei Filatelice Franco-Română,
·           Ex-membru activ al Academiei Europene de Filatelie,
·           Membru fondator al Academiei Mondiale de Filatelie,
·           Presedinte fondator al Societăţii Române de Maximafilie „ Dr. Valeriu Neaga ” si presedinte al Consiliului director al Societatii,
·            Presedinte al Comisiei de maximafilie a Federatiei Filatelice Romane;
·           Mebru de Onoare al „Les Maximaphiles Francais”(MF) din 2008,
·           Ex- membru în Biroul Comisiei de Maximafilie a Federatiei Internationale de Filatelie (FIP).( 2008-2012)
Distinctii filatelice 
·           Atestat ca membru de juriu  treapta III, II, I, in specialitatea maximafilie şi filatelie tematică în 1988,
·           Reconfirmat pe pozitia mentionata mai sus in anul 2004,
·           Distins cu Diploma de Onoare si Insigna de Aur a F.F.R.-1983
Colectii de maximafilie 
·           GEORGE  ENESCU in suita marilor muzicieni europeni,
·           MOZART – miracolul de la Salsbourg,
·           BEETHOVEN – titanul de la Bonn,
·           VERDI – secvenţe din viaţa şi opera sa,
·           Femeia si muzica clasica,
·           Impresionismul in pictura,
·           Romani celebri in Franta
·           Câini de vânătoare,
·           Câini de pază, utilitari şi de companie,
·           Câinele „Ciobănesc german”,
·           Din lumea pisicilor. 
Studii si publicatii de nivel european asupra maximafiliei, 
·           elaborarea şi publicarea lucrării  “George Enescu în constelaţia muzicii universale” , declarata „ Cartea anului 2005 „( premiul I ) la Targul International de Carte Romaneasca de la Iasi, nominalizată in 2005 de  catre Academia Română şi Federatia Europeana de Filatelie, aperciata de catre Academia Europena de Filatelie, precum si in mass-media romana si presa de specialitate din Europa, medaliata cu Argint si Vermeil  la expozitii internationale si mondiale de la Salzbourg,  Malaga, Praga, Bucuresti.

·           articole de cultură – maximafilie în presa filatelică din România, Franţa, Italia şi Luxemburg 
Participari expozitionale 
·           51 expuneri de colecţii – începând din 1976 în spaţiul naţional românesc,
·           17 participari în Austria, Cehia, China, Franţa, Israel, Italia, Rep. Moldova, Rusia, Spania,Turcia, Ungaria si UNESCO-Paris,
·           medalii în rang de: A, GA, V, GV, OR ,  (S, LS, V, LV, G),
·           Organizator de expoziţii, simpozioane si colocvii filatelice.
---------------------------------------------------------------  
O CARTE PENTRU
ISTORIA MAXIMAFILIEI
"Stimate cititorule, ai în mână o carte deosebită; de fapt, nu una, ci mai multe în una. ... 
Cartea asta e mai mult decât atât: e un album de artă. O operă de artă ea însăşi. Prin idee - o idee originală, inedită-, prin conţinut, prin realizare grafică şi tipografică. Cartea este şi un preţios dicţionar iconografic. O sută nouăzeci de muzicieni din Europa şi America, acoperind mai mult de patru secole de muzică universală, ne sunt prezentaţi cu date pertinente despre naţia, locul, viaţa şi opera lor...
Cel ce ţine în mână acest album este un iubitor de frumos - fie meloman, bibliofil ori filatelist. Cititorul se întâlneşte aici cu filatelia ca mijloc de expresie. Dacă prin artă tindem spre mai bine, cum o spunea marele nostru compozitor George Enescu, cu siguranţă prin filatelie tindem spre artă..."
extras din "EXODIU" ,
prezentat de muzicologul şi criticul muzical
Petre CODREANU 
Coperta albumului
Albumul a fost primit cu entuziasm de specialişti şi a fost prezentat în numeroase publicaţii din Europa.
Un amplu articol poate fi lecturat pe site-ul "Les Maximaphiles Français" folosind link-ul:
Tema a fost tratată şi în revista L'ÉCHO DE LA TIMBROLOGIE, FÉVRIER 2006, no.1793 într-un amplu articol reprodus mai jos:
pag 80

pag 81

pag 82

pag 83


 Aprecierile interne au condus la încununarea finală cu titlul de 
"Cartea anului"
la Salonul Internaţional de Carte Românească de la Iaşi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu