Pentru a obţine o imagine mărită, faceţi "click" pe butonul dreapta al mouse-lui pe oricare imagine şi apoi alegeţi obţiunea: "deschide legătura în filă nouă"...

CURRICULUM VITAE FILATELIC




S-a născut la 1 iulie 1926, în satul Pereni, (astăzi în Republica Moldova). În 1940, împreună cu familia sa, s-a refugiat la Buzău, unde a trecut şi examenul de bacalaureat. A venit înapoi în satul său natal pentru o perioadă scurtă și în 1941 s-a refugiat, definitiv de această dată, în România. A participat patru ani la cursurile de la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca și ultimii doi ani, la cea din București.
Din copilărie şi-a manifestat pasiunea pentru filatelie. În timpul anilor petrecuți la universitate, alături de dr. Petru Pintea și alte persoane entuziaste, a fondat la Cluj-Napoca prima grupă filatelică studenţească din România. Din acel moment, pentru următorii 50 de ani, numele doctoruli Valeriu Neaga a fost conectat la toate acţiunile filatelice şi maximafile importante la nivel național și internaţional. În 1957, alături de alți colecționari pasionați, a fondat la Bacău, orașul în care a lucrat ca medic, prima grupare de maximafilie din România. La scurt timp după înființarea Asociației Filatelice Române, în 1958, el a fost ales vicepreședinte al Consiliului de administrație și președinte al Comisiei de maximafilie. În București, unde a continuat activitatea ca medic, a dedicat timpul său liber de asemenea, filateliei. A fost inițiatorul și organizatorul de evenimente mari ale maximafiliei, cum ar fi expozițiile bilaterale cu Franța, Belgia, Portugalia, Ungaria, fosta URSS și, de asemenea, a unor evenimente regionale ca “BALKANMAX”. Apogeul acţiunilor a fost în 1974, când a fost inițiatorul și organizatorul primei expoziții europene de maximafilie “EUROMAX'74” și primul simpozion internațional de maximafilie din Bucureşti.
În același timp, dr. Neaga a desfășurat o activitate bogată la nivel internațional, militând în orice ocazie pentru recunoașterea oficială a maximafilie de către F.I.P. Ca o recunoaștere a meritelor sale de susţinere a demersului a fost creată, în cadrul Comisiei pentru filatelie tematică o subcomisie de maximafilie al cărei vicepreședinte a fost ales. În 1980 a fost fondată Comisia F.I.P. de  Maximafilie și Dr. Neaga Valeriu a rămas vicepreședinte până în 1982, când a devenit președinte. El a avut acest rol onorabil până în 1988, atunci când, a demisionat din motive de sănătate.
În 1990 a fondat, împreună cu alți colegi filatelişti, Societatea Română de Filatelie Tematică și Maximafilie (SRFTM) și a fost președintele fondator al acesteia până în 1997. Din anul 1997 până la data morții sale (8 iulie 2003) a fost președinte de onoare. A fost membru al Comisiei de Literatură F.I.P. în perioada 1981-1986.
În tot acest timp el a avut o activitate publicistică intensă, fiind printre primii publiciști din domeniu, scriind articole pentru toate secțiunile de filatelie, în România și în străinătate. A iniţiat editarea Buletinului Informativ al SRFTM şi a fost unul dintre editorii revistei FILATELIA și, de asemenea, membru al AIJP.

sursa: http://fipliterature.org/bureau/neaga.html, originalul in limba engleza

3 comentarii:

  1. Un exemplu luminos, ca om si ca maximafilist. Activitatea lui de promotor si mentor reverbereaza in jurul globului, in sfera filatelica, in prezent si sper ca si in viitor...

    RăspundețiȘtergere
  2. Textul necesita revizuiri. Ex: "recunoașterea oficială a maximafilie(i)" sau "În 1990(?) a fondat, [...] a fost președintele fondator al acesteia până în 1977"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă mulţumesc pentru observaţii şi aştept şi alte corecturi... După cum se poate observa, sursa este pagina web a FIP. Am făcut corecţiile sesizate şi am propus corecţia pentru ani şi la FIP.
      Consider că ar fi un gest de respect reciproc, declinarea numelui.

      Ștergere