Pentru a obţine o imagine mărită, faceţi "click" pe butonul dreapta al mouse-lui pe oricare imagine şi apoi alegeţi obţiunea: "deschide legătura în filă nouă"...

GABRIELA MIRCEA-NEAGA, mărturisiri


O amintire de neuitat:
dr.Valeriu S.Neaga

MOTTO :
„Les passions ont appris aux hommes la raison.”
   (Vauvenargues)

Au trecut deja 5 ani, de când sufletul tatălui meu s-a urcat în ceruri, în împărăţia Bunului Nostru Dumnezeu. A fost un tată şi medic de excepţie, cum rar se mai întâlneşte în zilele noastre, ale cărui calităţi precumpănesc cu prisosinţă  (omenos, generos, onest, cu o mare bunătate sufletească şi o cultură extrem de bogată), cu multă dăruire şi pricepere în tămăduirea bolilor dermato-venerice şi, în egală măsură, se ocupa de vechea şi profunda sa pasiune, din copilărie, FILATELIA, pe care dorea s-o abordeze cât mai profund şi mai ştiinţific posibil.
Pe tot parcursul vieţii, am fost alături de tatăl meu, sufleteşte, la toate evenimentele filatelice şi maximafile, atât din ţară cât şi din străinătate, bucurându-mă permanent de rezultatele şi laudele pe care le primea din partea tuturor. În ţară avea un grup restrâns de prieteni devotaţi, care l-au ajutat şi susţinut permanent în toate activităţile sale filatelice. Încă din studenţie, în oraşul Cluj-Napoca, a înfiinţat primul „cerc filatelic studenţesc” din ţară, iar în anul 1957, împreună cu alţi entuziaşti, a infiinţat la Bacău prima „grupă de maximafilie” din România, marcând asfel actul de naştere al unei noi arii de colecţionare din cadrul filateliei româneşti – MAXIMAFILIA, preocupare foarte puţin cunoscută în rândul colecţionarilor români. În anul 1959 a fost participant activ la organizarea unui „Cerc de studii maximafile” care funcţiona în cadrul A.F.R., iar în 1965, cu încă trei mari filatelişti români, pune bazele „Secţiei de Maximafilie” din România.
În anul 1966, tatăl meu a pus bazele editării ilustratelor maxime în România şi începând cu 1967 a reuşit ca, împreună cu un grup de alţi maximafilişti, să organizeze concursurile republicane de maximafilie. În anul 1972, din iniţiativa Domniei sale, s-au pus bazele „Simpozioanelor naţionale de maximafilie”, primul având loc la Braşov.
În acelaşi an 1972, la Paris, tatăl meu a primit „Marele Premiu al Expozitiei bilaterale România – Franţa”, înmânat personal de Preşedintele Republicii Franceze.
În iulie 1973, se evidenţiază strădania sa în organizarea expoziţiei filatelice „SOCFILEX” din sălile Ateneului Român, unde m-am implicat şi eu, personal, ca ghid-însoţitor al unor delegaţii străine invitate. În anul 1974, tatăl meu a avut o contribuţie decisivă la organizarea expoziţiei de maximafilie „EUROMAX”, de la Bucureşti, reuşind să strângă personalităţi filatelice şi maximafilisti de marcă din toate ţările Europei; la expoziţie am fost şi eu, fiica sa în calitate de ghid-însoţitor al unor delegaţii străine participante.
Concomitent cu activităţile sale pe plan intern, a susţinut şi a sprijinit recunoaşterea şi oficializarea „Maximafiliei” în cadrul F.I.P. ( Federation Internationale de Philatelie), astfel că în anul 1980 a fost ales vicepresedinte al „Comisiei F.I.P. de Maximafilie” şi în 1982 devine preşedintele acestui înalt for international până în anul 1988, când a demisionat.
În anul 1990 a iniţiat şi a fondat, de asemenea împreună cu alţi colaboratori apropiaţi
„Societatea Română de Filatelie Tematică şi Maximafilie”, a cărei preşedinţie a deţinut-o până în anul 1997, an în care s-a retras, continuând însă, să activeze doar ca „Preşedinte de onoare” până la trecerea Sa în nefiinţă.
Sumara trecere în revistă, a activităţii şi personalităţii Celui care şi-a dedicat întreaga viaţă familiei, profesiei de medic şi puternicei pasiuni pentru filatelie şi maximafilie, arată golul imens rămas prin dispariţia Sa.
Este o plăcere deosebită, pentru mine, să transmit întregului colectiv mulţumirile mele din suflet, pentru această frumoasă şi memorabilă iniţiativă de a înfiinţa la Bacău, „Societatea Românã de Maximafilie Dr. Valeriu Neaga” întru păstrarea amintirii veşnice a tatălui meu.
Cu deosebit respect,
Gabriela Mircea – Neaga (fiică)

Articol publicat în catalogul expoziţiei „Expomax Bacău 600” , 03 octombrie 2008
Doamna Gabriela Mircea, oaspete de onoare al expoziţiei

Doamna Gabriela Mircea la vernisajul expoziţiei "Bacău 600"
Doamna Gabriela Mircea primind omagiul Primarului de Bacău

Un comentariu:

  1. Trofeul International Fair-Play este inscriptionat: "Mai mult decat o victorie..." [decat ORICE victorie sportiva]. Importantza activitatii maximafile a dr.Valeriu Neaga este mai mult decat o "victorie"/medalie filatelica...este un extraordinar exemplu de Fair-Play, ca om si ca pasionat fondator/promotor/mentor al unor grupari maximafile din Romania si din alte tari. Doamna Gabriela, ati putea sa creati macar un design de ilustrata maxima cu imaginea tatalui dvs., cu timbru personalizat din vreuna din cele 24+ tari care ofera timbre personalizate (pe cand Romania?) - o imortalizare maximafila, pe deplin meritata, a unuia dintre cei mai importanti maximafilisti din istorie.

    RăspundețiȘtergere